История на лампите

Още откакто съществува, човечеството се опитва да прогони тъмнината и да внесе светлина, когато слънцето се скрие. Пособията и технологиите са се сменяли, но желанието за повече светлина никога не е било потушено.

Първи данни за появата на лампи

Сведения за първото пособие, което да наподобява лампа по функционалност има от 70 000 г.пр.Хр. Устройството им било много просто, някоя по-голяма мида или кухо парче камък в който са горели мазнина от животно. Как са се сетили, че мазнината може да поддържа пламък, това и до ден днешен е загадка. По-късно вътрешността на лампата остава същата – мазнина, но за външността ѝ вече се използват и други материали. Много от първобитните лампи са били направени от мрамор, теракот и дори от метал. Мазнина се използвало такава, каквато има. Ако народът живее покрай морето – мазнина от риба, ако е в планините – мазнина от животни, а ако има маслини – зехтин. Отново остава загадка, как точно им е хрумнала идеята да използват маслините за зехтин и зехтина за горене. И това продължило с векове. Толкова много години хората осветявали помещенията по този начин, че днес са ни известни хиляди вариации на формата на самата лампа.

Първите лампи на керосин

През 19 век в Германия показали първите керосинови лампи и това било събитието на века. Лампата се състояла от 2 части – там където се държал керосинът и частта, където бил пламъка. В контейнерчето с керосин се потапял фитил, който да гори, а памъкът бил защитен от стъклена обвивка, за да не се изгася, ако духне някакъв вятър или стане течение.

Последните години на 18 век пък се е използвала въглищна газ. За да бъде това възможно, тя се пренасяла по тръби по улиците и така стигала до лампите. Естествено, светлина е имало само там където е била лампата. Тръбата свързвала лампите и те не можели да се местят, тоест ако искаш да видиш нещо по-внимателно, когато е тъмно, ще ти се наложи да го преместиш него до лампата, а не лампата до него. През тези години повечето улици в Европа били осветени точно по този начин. Имало е градове в които хората са били задължени да държат лампите си на прозорците, за да може да е светло на главната улица. Това, сами се досещате, че не е било много функционално и не е издържало дълго като практика.

Първите модерни лампи

Началото на 1800 година било много важно, защото точно тогава Хъмфри Дейви изобретил първата въглеродна лампа с помощта на две жички и въглен. Края на 1870 Томас Едисън изобретил крушката с нажежаема жичка, по същото време имало и много други, чиито експерименти били насочени в същата посока. Друго известно име, което се свързва с изобретяването на крушката с нажежаема жичка е Джоузеф Суон. Този тип крушки работят, когато има електрическо напрежение, което да загрее жичката и тя да започне да издава светлина. Доста по-добре от първобитните лампи с мазнина, нали? Спрямо днескашните технологии, тези лампи са твърде хабящи енергия и животът им е твърде кратък, от историческа гледна точка обаче, те са незаменими. Освен всичко друго, те са дали и началото на много други опити за подобряване на технологията за осветление и осветителни тела. Днес технологията ни е много напреднала, правим лампи от всякакви материали и имаме различно приложение за всяка една от тях. Неоновите, флуоресцентните лампи, дори LED технологията, всички те имат различно приложение и хората се възползват ежедневно от удобството им благодарение на технологиите.

Captcha