Степен на влагозащита ( Ingress Protection)

Когато купуваме някаква техника гледаме класа на качеството, но когато избираме осветителни тела много често ги подбираме по външен вид вместо по качество. Из пазарната мрежа, можете да намерите много и различни осветителни тела, включително и LED, които изглеждат еднотипни, но всъщност не са. Всички имат няколко години гаранция и това много често подвежда хората, че е достатъчно, но не е. Дори едно осветително тяло да има гаранция, ако качеството е ниско, то на клиентите ще им коства допълнителни време и усилия, за да го заменят за ново. Поради тази причина, осветителните тела имат така нареченият IP клас на защита.

Тази класификация за защита е международна и важи за всички битови и промишлени електрически устройства. Естествено, в това число влизат и осветителните тела, като стандартът е IEC 60529. Съкращението IP означава Ingress Protection, но на някой места го определят и като International Protection.

 

Какво точно значи Степен на влагозащита за едно осветително тяло?

Стандартът IP определя степента на това, колко е защитено едно осветително тяло от прониквания на външни обекти. Тези външни обекти са прах, вода, влага и др. Когато се каже, че един продукт е влагоустойчив, да се знае, точно колко влагоустойчив е той. По този начин се постига яснота, на какви условия може да се подложи едно осветителни тяло и на какви не.

Какво ни казва Ingress Protection класът?

Състои се от 2 или 3 цифри, които са изобразени на етикета на осветително тяло. Първата цифра ни казва колко е устойчиво на чужди твърди частици, както и на електрически проводници. Втората цифра показва колко е устойчиво на влага и течности. Ако след IP надписа има ХХ, това означава, че самото осветително тяло не е минало никакви тестове или че тестовете са неприложими за него.

Спрямо стандарта, всяка цифра отговаря на определени тестове. Примерно, ако вземе един електрически цокъл и видим на него надписа IP22 това означава, че осветителното тяло може да се изложи на вертикално капеща вода и няма да се повреди или да стане заплаха за сигурността и здравето. Това е много важно, когато електроуреда ще трябва да се монтира в помещения с влага, мокри помещения или някъде навън. За осветителни тела, които се поставят направо на вън, допустимият стандарт е IP65 и по-висок. Ако има някакъв навес, то тогава може и да се приеме осветително тяло с IP44.

 

Каква е  Ingress Protection защитата при LED лампи и светодиодни ленти?

Както споменахме и по-горе, първата цифра значи дали могат да проникнат някакви чужди тела и прах в корпуса и тя е от 0 до 6.

0 - осветително тяло е без специална защита

1 - тела с повече от 50 mm големина не могат да проникнат в корпуса

2 - тела с повече от 12 mm големина не могат да проникнат

3 - твърди частици с големина над 2,5 mm

4 - защитата е срещу частици по-големи от 1мм

5 - ограничено количество на прах може да влезе в корпуса, но то няма да навреди на осветителното тяло

6 - нулево количество на прах не може да влезе в корпуса.

 

Втората цифра в  Ingress Protection стандарта отговаря за защитеността на изделието от влага и от течности и е от 0 до 8.

0 - това изделие не е защитено от вода и влага

1 - има защита срещу вертикално падащи капки

2 - вертикално падащи капки и такива до 15°

3 - вертикално падащи капки и такива до 60°

4 - осветителното тяло е защитено от напръскване с вода от всички възможни посоки, но се допуска някаква пропускливост, която не би навредила на нормалната му функция

5 - защита срещу напръскване отново от всички посоки, но под налягане

6 - защита срещу много силни струи вода, допуска се пропускливост

7 - защита срещу временно потапяне под вода до метър дълбочина.

8 - може да се потопи под вода за дълъг период от време

Най-високият клас на LED осветително тяло може да е с IP68 - тялото е прахоустойчиво и водоустойчиво.

За осветление вкъщи в банята е хубаво осветително тяло да е с IP54 и нагоре. За промишлени цели в помещения, където се очаква да е влажно осветителните тела трябва да са с IP66 и нагоре. Ако пък обзавеждате градина или двор и ви трябва екстериорно осветление, то трябва да се насочите поне към IP44. IP65 и IP66 са подходящи ако няма как да избегнете мокренето и на осветителните тела, докато поливате градината. По улиците, осветлението е със защита IP44, а в шадраваните с IP68.

Captcha